Inti Pati Coklat IQ


Coklat IQ dihasilkan melalui adunan pemakanan yang mempunyai nilai khasiat semulajadi, 
halal dan sesuai dijadikan sebagai permakanan seorang pelajar / pekerja . Di adun bersama 
makanan Sunnah Nabi & Imam Syafie serta di baca Surah terpilih oleh Ustaz, sangat berkhasiat serta  memenuhi keperluan diet seorang pelajar atau pekerja.  Coklat IQ di adunkan dalam bentuk bar, mempunyai rasa yang enak dan sedap serta senang dibawa kemana-mana (sekolah / tempat kerja), dan penyimpanannya sangat 
mudah.

Kandungan Coklat IQ

Diperkayakan dengan :
 makanan sunnah Nabi Muhammad S.A.W 
 makanan sunnah Imam Syafie 
Terapi bacaan Al-Quran 30 Juzuk daripada Ahli Tahfiz 
Bacaan doa dari Ustaz 


1. CocoDamia : Coklat IQ : Khasiat Lubanah

   
   Mungkin masih ramai tidak mengetahui tentang kelebihan LUBANAH. Terus terang saya katakan, saya mendapat tahu mengenai kewujudan LUBANAH dan kelebihannya apabila mengerjakan Umrah . SubhanaAllah, sungguh berkhasiat LUBANAH ini.
      Setelah melakukan kajian dan penyelidikan mengenai khasiat LUBANAH ini, maka salah satu kandungan utama Coklat IQ adalah LUBANAH.  Jom kita selami, apa itu LUBANAH dan apakah khasiatnya:

Apa itu Lubanah?

       Di sesetengah tempat di dunia, luban atau frankincense dikenali sebagai ‘olibanum’ berasal dari perkataan Arab bermaksud “susu” al-lubán. Ini juga merujuk kepada warna getahnya yang putih seakan-akan susu yang mengeras untuk dijadikan resin luban.
     Luban berasal daripada istilah bahasa Arab yang digunakan di dalam kitab perubatan Islam. Nama masyhurnya dipanggil Kemenyan Arab/Serani/Kemenyan Yamani di kalangan pengamal perubatan herbal Melayu. Luban merupakan salah satu makanan sunnah Nabi yang menjadi warisan para ulama’ sejak turun temurun lagi.  Dewasa ini, luban tidak lagi dikenali di kalangan masyarakat Islam.  Setelah umat islam meninggalkan pemakanan Islam mutakhir ini


Sejarah Lubanah : Nabi SAW & Sahabat Rasullullah

“ Diriwayatkan dari Saiyidina Ali k.w. bahawa dia menyatakan kepada seorang lelaki yang mengadu kepadanya tentang masalah penyakit lupa. Lalu Saiyidina Ali k.w. menyuruh ia menggunakan libanah, kerana libanah dapat menguatkan hati serta MENGHILANGKAN KELUPAAN”

Nabi SAW berpesan supaya beramal dengan luban untuk kecerdasan akal anak-anak dan menguatkan ingatan bermula di dalam kandungan lagi.
Rasulullah SAW bersabda:

“Berilah minuman luban kepada isterimu yang sedang hamil, kerana ia dapat menambah kecerdasan akal anakmu.”-Kitab Thibbun Nabawi.

Imam Sayuti dalam kitabnya al-Rahmat Fi al-Tib Wal Hikmah berkata bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:
“Wahai  kalangan yang mengandung (wanita), perkenalkanlah kepada anak-anakmu semasa mereka di dalam perut kamu, kemenyan putih (luban) dengan memberi makannya, kerana sesungguhnya ia menambahkan hafalan dan kecerdasan (riwayat al-Dailami)

Rasulullah SAW bersabda,

أطعموا نسائكم الحوامل اللبان , فإنه يزيد في عقل الصبي
Artinya: Berilah luban (kemenyan Arab) kepada isteri kalian yang sedang mengandung karena itu dapat mencerdaskan anak yang sedang dikandungkannya
dikandungny. [34]
Imam Ali bin Musa Ridha a.s. berkata,

أطعموا حبالاكم اللبان , فإن يكن في بطنهنّ غلام خرج ذكي القلب عالما شجاعا , وإن يكن جارية حسن خلقها وخلقها وعظمت عجيزتها وحظيت عند زوجها
Artinya: Berikanlah luban kepada isteri kalian yang sedang mengandung. Jika bayi yang dikandungnya itu laki-laki, maka anak tersebut akan menjadi anak yang cerdas, pandai, dan pemberani. Dan jika bayi yang kandungnya itu perempuan, maka anak itu akan menjadi cantik paras dan budi pekertinya, serta akan dihormati oleh suaminya.[35]
Imam Ali Ridha (sa) berkata:

“Berilah makanan dari luban kepada isterimu yang sedang hamil. Jika bayi didalam perut isterimu itu laki-laki ia akan menjadi orang yang alim lagi pemberani. Jika ia perempuan ia akan bagus fizikalnya dan besar pinggulnya sehingga kelak menjadi bahagian yang baik bagi suaminya”.- Muhammad Bin Ya’qub (Al-Wasail 15:136, hadis ke 2)
Sejarah Lubanah : Imam Syafie

Sejarah menyatakan bahawa Imam Syafie yang amat terkenal dengan kekuatan daya ingatannya selalu mengamalkan memakan Libanah sehingga akhir hayat beliau. Setelah meninggal dunia didapati kesan Libanah masih berada di celah-celah gigi al Imam Rahimatullah.

Khasiat Lubanah

Libanah atau luban amat berkesan bagi menambahkan daya ingatan  dan mencerdaskan minda kerana ia berfungsi menghilangkan lender balagham dalam otak. Gumpalan balagham yang banyak menyebabkan lemah daya ingatan, selsema, resdung, lelah, batuk dan sebagainya yang berkaitan dengan system pernafasan.

Khasiat khusus luban sebagaimana disebutkan oleh Nabi S.A.W.

1. Meningkatkan kecerdasan Minda
2. Mengelakkan daripada penyakit lupa dan nyanyuk
3. Meningkatkan ketajaman daya ingatan
4. Memberi ketenangan (menghilangkan stress)
5. Dapat meningkatkan tumpuan sepenuhnya terhadap pembelajaran.
6. Menambahkan keyakinan diri
7. Amat sesuai untuk anak-anak yang lemah daya ingatan..
8. Berdasarkan tindakbalas  juga dapat merawat dan melegakan penyakit sakit saraf , urat, dan sengal2 badan bagi ibu selepas bersalin,mampu memberi stamina, menggelakkan keletihan ibu selepas bersalin dan semasa mengandung baik untuk ibu mengandung
9. Pertuturan kurang jelas
10. Pra nyanyuk
11. Migrain
12. Sakit kepala dan masalah angin
13. Tekanan yang melampau
14. Keletihan
15. Masalah pelajar malas belajar
16. Mengatasi masalah anak-anak degil
17. Lawas sistem perkumuhan2. Coklat IQ: Khasiat Kismis

1 dari 10 kandungan dalam Coklat IQ keluaran CocoDamia adalah KISMIS. Banyak artikel dan info menceritakan mengenai khasiat Kismis ini...jom mari kita menyelami dan dapatkan extra leaning mengenai khasiat kismis....

kredit to : http://firdaus-aziz.blogspot.com di atas atikel yang berguna ini.

sesiapa yang ingin menghafal Hadith hendaklah ia kerap memakan anggur kering” -Imam Zuhdi.
Pada riwayat lain dari Abi Ja’far At-thusi disebutkan bahwa kismis dapat menghilangkan lendir dan menyihatkan jiwa”. InsyaAllah boleh membantu meningkatkan kecerdasan minda yang lemah dan pelupa. Digalakkan untuk mereka yang menghafal Al-Quran dan untuk pencapaian cemerlang dalam pelajaran. 

Khasiat :
1. menguatkan daya ingatan
2. mengubati penyakit lupa
3. mencerdaskan minda
4. memutuskan balgham
5. membersihkan hati 
6. mencerahkan mata
Kismis adalah buah anggur yang dikeringkan. Penggunaan kismis (vitis vinifera) dalam pelbagai tradisi dan budaya mungkin berbeza di antara satu sama lain. Namanya juga berbeza di antara pelbagai budaya dan bahasa. Ia boleh dimakan mentah mahupun digunakan dalam masakan dan pembuatan kek.
Kismis sangat manis disebabkan kepekatan gula yang tinggi dan sekiranya ia disimpan terlalu lama, maka gulanya akan membentuk kristal di dalam buahnya. Ini menyebabkan buahnya mengecut tetapi tidak menjejaskan kegunaanya.
Sebanyak 60% berat kismis terdiri daripada gula, di mana separuh darinya adalah fruktosa dan separuh lagi adalah glukosa. Kismis sangat tinggi kandungan antioksidannya berbanding buah prune dan aprikot.
Kismis telah lama digunakan sebagai sumber diet bagi mendapatkan asid lemak perlu dan tokoferol sebagai antioksidan.
Nama-nama bagi kismis:
Inggeris –> Grape seed / Raisin
Arab –> Zabib
Melayu –> Kismis
Saintifik/latin –> Vitis vinifera

Khasiat dan Kegunaan Kismis:
1. Melindungi hati.
2. Memperbaiki sirkulasi (termasuk bagi kondisi seperti varicose veins, bengkak, lebam (bruise) dan kabur pandangan).
3. Melawaskan pembuangan air besar.
4. Memperbaiki tone dan keanjalan kulit
5. Membantu pelajar meningkatkan memori dan hafalan (tradisi perubatan Islam).
6. Melawan bakteria mulut (oral bacteria) yang menyebabkan pereputan gigi.
Apabila ditanya apakah snek makanan ringan untuk kanak-kanak, jawapan yang biasa diterima adalah makanan seperti keropok, ais krim, gula-gula, lolipop, kerepek ubi kentang dan jeruk. Walaupun sedar pelbagai kesan sampingan yang negatif terkandung dalam makanan ringan tersebut terutama penggunaan monosodium glutamate (MSG), gula dan pengawet yang tinggi, masih ramai ibu bapa tetap mengamalkan diet makanan ini.
Apa kata mulai hari ini, anda cuba ubah persepsi terhadap snek makanan iaitu menggantikannya dengan bahan makanan yang lebih berkhasiat. Kismis adalah salah satu alternatif bahan makanan yang wajar dijadikan snek makanan kepada anak-anak. Justeru, anda perlu mengubah persepsi bahawa kismis hanya bahan makanan yang dimakan sewaktu menjelang peperiksaan, majlis keramaian tertentu atau dimasukkan ke dalam roti atau kek.
Menurut Pakar Pembangunan Kanak-Kanak di sebuah hospital tempatan, Ruth Liew, ramai yang semakin lupa bahawa, kismis mempunyai kandungan gula daripada buah yang asli. Ia mampu memberi tenaga yang konsisten kepada kanak-kanak. “Memang gula-gula mampu memberi tenaga yang lebih, tetapi ia akan menyebabkan kanak-kanak menjadi hiper dan menjadi lemah apabila kandungan gula itu mula merosot. “Berlainan dengan kismis, dengan kismis, kanak-kanak akan dapat tenaga yang seimbang dan menyihatkan badan. “Ia juga makanan ringan yang lebih baik daripada gula-gula. Gula-gula boleh meninggalkan kesan kerosakan pada gigi kanak-kanak dan tenaga yang diperoleh juga tidak sekata,” jelas Ruth pada satu sesi penerangan tentang kebaikan kismis kepada media di Kuala Lumpur baru-baru ini. Katanya, kanak-kanak masa kini tidak lagi gemar dengan makanan yang terlalu pelbagai, sebaliknya mereka lebih gemar makanan yang lebih santai. Oleh kerana itu, ibu bapa perlu menjadikan kismis sebagai snek makanan ringan untuk anak-anak yang masih bersekolah. Tambah Ruth, untuk menjadikan kismis sebagai snek ringan kepada anak-anak, ibu bapa perlu memainkan peranan. Bagi kanak-kanak atau golongan remaja yang sudah biasa atau gemar menikmati kismis begitu sahaja, ia bukan satu masalah lagi kepada ibu bapa. “Bila mereka tengok TV, jangan bagi mereka kuaci atau keropok sebaliknya beri mereka kismis. Bekalkan juga kismis ketika ke sekolah,” katanya. Namun, jika ada yang tidak gemar menikmati kismis dalam bentuk mentah, ia boleh dicampur dalam pelbagai hidangan lain dengan cara mempelbagaikan makanan yang dicampur dengan kismis dalam hidangan waktu pagi, petang dan malam. “Mereka mungkin tidak akan memilih kismis, tetapi ibu bapa perlu tahu khasiatnya. Terus beri galakan kepada anak-anak dengan mempelbagaikan masakan. “Anda boleh campur kismis ke dalam bubur, sup, atau sayur-sayuran yang biasa dimakan anak-anak,” kata Ruth yang mengakui ia juga boleh diamalkan dalam diet orang dewasa. Ruth yang menerima reaksi daripada ibu bapa yang memberi kismis kepada anak-anak juga memberitahu, hasil yang diperoleh amat positif. “Ada ibu bapa mula mempelbagaikan cara pemakanan dan ada juga yang memberi kismis seperti memakan vitamin setiap hari. “Malah, ada juga anak-anak yang gembira dengan amalan makanan anggur kering itu,” jelas Ruth yang turut mengamalkan memakan kismis sejak kecil lagi.

Dalam Islam, kismis sudah lama disaran untuk pemakanan kanak-kanak kerana ia adalah makanan tambahan yang mampu merangsang minda dalam melahirkan generasi genius. Menyedari kebaikan kismis dan kemampuannya menjadi snek dalam makanan kanak-kanak, masyarakat Barat turut mula mengambilnya dalam diet mereka. Penelitian Christine D.Wu dari Universiti Illinois, Chicago, Amerika Syarikat mendapati kismis mengandungi antioksidan yang dapat melawan bakteria penyebab kerosakan gigi dan gusi. Antara antioksidan itu adalah asid oleanolic, oleanolic aldehyde, betulin, asid betulin dan 5-(hydroxymethyl)-2-furfural. PENCUCI mulut daripada kismis. Asid oleanolic mampu menghambat pertumbuhan dua spesies bakteria penghuni mulut iaitu streptoccus mutan, penyebab plak dan kerosakan gigi serta porphyromonas gingivalis, penyebab penyakit periodontal. Sementara itu, pakar pemakanan dari sebuah hospital swasta, Tan Yen Sing, berkata, kajian juga mendapati kismis yang kaya dengan potassium dan rendah dalam sodium membantu mengurangkan tekanan darah tinggi. “Malah, khasiat daripada kismis juga boleh mengurangkan risiko strok dan melemahkan perkembangan penyakit-penyakit organ dalam badan. Selain itu juga, kismis mengandungi fiber dan asid tartaric. Ia juga baik untuk kesihatan tulang dalam badan anda. Katanya, kismis mempunyai banyak khasiat pemakanan, serat, antioksidan, vitamin dan kalium yang merupakan nutrien penting untuk badan. “Saya menafikan memakan kismis akan membuatkan anda gemuk. Ia adalah mitos. Ini kerana, manis yang ada pada kismis adalah manis buah-buahan yang asli. “Ia juga mudah untuk dibawa dan boleh dipelbagaikan dalam masakan seisi keluarga,” ujar Tan Yen Sing.

Wahhh...hebat sungguh khasiat kismis ni...sejak dari zamam berzaman kismis menjadi permakanan tambahan kepada semua golongan..
Alhamdullillah, dengan kajian yang telah dijalankan memang terbukti khasiat kismis ni...disebabkan itulah , salah satu kandungan COKLAT IQ , keluaran CocoDamia ini terdapat Kismis ...insyaallah dengan IzinNya marilah kita sama-sama amalkan COKLAT IQ sebagai makanan tambahan kita sekeluarga. Semoga usaha kita ini di berkatiNya....terima kasih Ya Allah.
Kepada yang ingin mendapatkan COKLAT IQ bolehlah :

CocoDamia: Coklat IQ
5A, Jalan Kebudayaan 1A,
Taman Universiti, 81300,
Skudai, Johor, Malaysia
Tel :+60127507659
facebook: cocodamia
website: http://www.iqbarcocodamia.blogspot.com
Wakil pengedar dari seluruh negara dialu-alukan.
2. Coklat IQ: Khasiat Air Zam Zam

Air Zam Zam boleh mendatangkan apa jua hajat kita dengan izin Allah apabila meminumnya. Ini termasuk menerang dan melapangkan hati, cerdas, kuat ingatan, kreatif, kaya, mulia, pandai, terhormat, membaiki akhlak dan lain-lain lagi.Rasullah s.a.w. bersabda, maksudnya : “Air Zam Zam itu mengikut apa yang diniatkan oleh peminumnya (akan tercapai).” Dengan kata lain, barangsiapa yang meminumnya untuk sebarang hajat, dia akan mencapainya.

Orang – orang soleh telah mencubanya untuk mendapatkan hajat-hajat dunia dan akhirat. Air ZamZam ialah penghulu segala air, sebaik-baik air di muka Bumi, air yang paling mulia, paling berharga dan paling bernilai.

Telaganya digali oleh Jibril a.s untuk diminum oleh Nabi Allah Ismail a.s. Potensi air ZamZam untuk seribu satu hajat ini dieksploitasi oleh para ulama’, misalnya Imam Jalaluddin As-Sayuti. Sewaktu mengerjakan haji, beliau meminum air Zamzam dengan berniat dan berdoa semoga Allah menjadikan beliau seorang yang melaut ilmu agamanya atau seorang yangtersangat alim. Allah telah mengabulkan hajat beliau ini. Beliau telah menjadi seorang ulama’ yangpaling alim pada kurun ke-10 hijrah.

Ibnu Abbas, bapa saudara nabi juga menjadi seorang yang mendalam ilmunya berkat air ZamZam. Imam At-Tirmizi, salah seorang dari enam tokoh hadis yang terulung di dunia berkata, “Orang yang meminum air ZamZam itu: Jika dia minum untuk kenyang, maka Allah akan mengenyangkannya. Jika dia minum untuk minuman, maka Allah memberinya minuman. Jika dia minum untuk sembuh dari penyakit, maka Allah akan menyembuhkannya dari
penyakit. Jika dia minum kerana akhlaknya yang buruk, maka Allah akan mengelokkan akhlaknya. Jika dia minum untuk menghilangkan kegelapan hatinya, maka Allah akan menghilangkannya. Jika dia minum untuk mengkayakan hatinya, maka Allah akan mengkayakannya. Jika dia minum kerana sesuatu hajat, maka Allah akan memakbulkannya. Jika dia minum kerana sesuatu musibah yang menimpa, maka Allah melindunginya. Jika dia minum kerana kesusahan yang menimpa, maka Allah akan menghilangkan
kesusahannya. Dan jika dia minum kerana memohon bantuan, maka Allah akan membantunya. Demikianlah kata Imam At-Tirmizi yang dipetik dari kitab ‘ Mukjizat Perubatan Dengan Air Zam Zam ‘ karangan Sheikh Majdi Fathi Al-Sayyid Ibrahim.
Sebenarnya, apa jua niat semasa meminum air ZamZam, asalkan niat itu baik dan halal, Insya’Allah ianya akan dimakbulkan oleh Allah s.w.t.
Amin. Wallahu A’lam

kredit kepada :http://panduanpercuma.info di atas info dan ilmu yang berguna ini.

Wahhh...hebat sungguh khasiat Air dari Allah S.W.T ni...sejak dari zamam berzaman air zam zam ni telah diminum oleh semua golongan. Subahanallah.

Alhamdullillah, dengan kajian yang telah dijalankan memang terbukti khasiat air zam zam ni...disebabkan itulah , salah satu kandungan COKLAT IQ , keluaran CocoDamia ini terdapat Air Zam Zam...insyaallah dengan IzinNya marilah kita sama-sama amalkan COKLAT IQ sebagai makanan tambahan kita sekeluarga. Semoga usaha kita ini di berkatiNya dan di izinkanNya...terima kasih Ya Allah.

Kepada yang ingin mendapatkan COKLAT IQ bolehlah :

CocoDamia: Coklat IQ
5A, Jalan Kebudayaan 1A,
Taman Universiti, 81300,
Skudai, Johor, Malaysia
Tel :+60127507659
facebook: kokodamia
website: http://www.iqcoklat.blogspot.com
Wakil pengedar dari seluruh negara di alu-alukan.Khasiat Dan Keunikan Coklat IQ

1. Meningkat dan Menguatkan Minda
Anda seorang pelajar dan sentiasa memerlukan daya konsentrasi yang baik, tetapi anda cepat lupa maklumat yang telah dibaca atau tidak fokus apa yang diajar oleh guru.

2. Mengatasi rasa gugup

Anda juga mengalami fobia dan sentiasa di dalam tekanan. Semasa peperiksaan anda sering rasa gugup, masih berdebar-debar dan ‘blank’ walaupun telah membuat persiapan awal untuk menghadapi peperiksaan.

3. Memulihkan semangat / stress

Fikiran terasa begitu lembab/kosong, kurang daya kreativiti dan berfikiran negatif, tidak ceria (pemarah/pemalu/rendah diri) kerana kurang berinteraksi. Mengekang rasa ‘give up’ walaupun perkara yang mudah, senang tetapi terasa begitu susah dan cepat mengaku kalah

Sesuai di amalkan oleh:

1. Para pelajar sekolah
2. Para pelajar Universiti
3. Pekerja
4. Warga emas
5. Ibu Mengandung
6. Ibu dalam pantang
No comments:

Post a Comment